Hvorfor kommer der dug på vinduer?

Hvorfor kommer der dug? Altså hvorfor dugger vinduer?

Du har måske stillet dig selv spørgsmålet: Hvorfor kommer der dug? Altså Hvorfor dugger vinduer?

Vinduer dugger fordi der er temperaturforskelle i det lag mellem den udvendige luft og indvendige luft som dine vinduer udgør. Det skyldes altså at temperaturen indenfor og udenfor er forskellig.

Det sjove omkring dug, er det både kan danne sig som indvendig dug og udvendig dug. Men hvad er egentlig forskellen? Det finder vi svar på.

Hvorfor er der dug på ruderne indvendigt?

Det er et ofte stillet spørgsmål: Hvorfor dugger vinduer indvendigt?

Noget som spiller en signifikant rolle i om der kommer dug på dine vinduer indvendigt – er luft fugtigheden i det hus, eller de rum som du befinder dig i. Luftfugtighed i huse eller rum er et naturligt fænomen, der opstår fordi mennesker opholder sig i disse rum og det medfører fugt helt af sig selv. Som mennesker afgiver vi flere liter væske i døgnet, i form af sved og udånding. Derudover benytter vi os af mage instrumenter og redskaber til vores levestandarder som også producerer fugt. Derfor kan du med sikkerhed regne med at dug altid vil opstå helt naturligt af sig selv.

Hvorfor er der dug på ruderne udvendigt?

Det er et ofte stillet spørgsmål: Hvorfor dugger vinduer udvendigt? Det skal du være glad for. Det betyder faktisk bare at dine ”moderne” vinduer virker.

På gammeldags vinduer slipper en del varme ud gennem ruden og opvarmer det yderste lag glas. Herved holdes det yderste glaslag dugfri fordi temperaturforskellene udlignes af dårlig og ikke optimal isolering. I stedet ser man så dug på indersiden af vinduet. Men på topmoderne vinduer har man fixet isoleringen.

De nye energiruder er faktisk så godt isolerende, at ydersiden af vinduet bliver meget koldt hen over natten, da varmen ikke slipper ud og varmer det yderste glaslag op.

I morgentimerne, hvor luften er begyndt at blive varmere, kan der så opstå en periode, hvor rudens udvendige overfladetemperatur er lavere end lufttemperaturen. Derfor kan man nogle gange opleve udvendig dug på vinduet.

Hvordan fjerner jeg dug på vinduer?

Hvis du har udvendig dug, så kan du jo bare glæde dig over at dit hjem er godt isoleret. Og hvis du har indvendig dug, så kan du normalt fjerne den daglige dug og kondens med en tør klud eller noget køkkenrulle, efterfulgt af almindelig udluftning i nogle minutter. Dette vil gøre meget for dit indeklima og kræver ikke andet end lidt rutine fra din del. Hvis det dog er til gene – så kan det være at du skal have en konsulent til at se på problemet.

Hvorfor dug på vinduer? – hvis du allerede gør hvad du kan?

Hvis du allerede tørre flader af jævnligt så gør du måske alt hvad du kan med dit nuværende indeklima. Og det kan derfor være svært at forbedre din indeklimasituation. Det kan derfor være en fordel at blive konsulteret omkring din klimaløsning for at blive klogere på om du måske har et defekt indeklima.

Lad os tage en gratis og uforpligtende snak