Hvorfor kommer der kondens på vinduer?

Hvorfor dannes kondens på vinduerne?

Du har måske stillet dig selv spørgsmålet: Hvorfor dannes der kondens på vinduerne? Eller Hvorfor får jeg kondens på vinduer?

Kondens opstår i en kombination af flere forskellige ting. Først og fremmest har luft temperaturen en betydning og fordi vi konstant balancere et indeklima op mod et udeklima vil kondens opstå når varm luft møder kold luft. Dernæst er det styret af den generelle fugtighed der findes i de rum du befinder dig i.

Men, hvorfor dannes kondens egentlig?

Der kan være flere elementer i hjemmet som er med til at skabe en helt naturlig fugt indefra. Menneskekroppen producerer f.eks. varme og fugt helt af sig selv.

Vores menneskekroppe sveder flere liter hver dag. Hvor meget vi sveder afhænger af flere ting – fx klimaet i det land hvor vi er, hvor stort vores aktivitetsniveau er, samt hvordan vores krop er indrettet. På 1 døgn sveder og udånder vi normalt 1 liter væske, men det tal kan stige med flere liter i forbindelse med feber, stærk varme eller hård træning. Dyrker du hård sport i nogle rum, kan du svede op til 2 liter i timen ved udøvelse af sporten.

Udover at skabe masser af fugt, bare ved at eksistere, så går vi i bad, vi laver mad, koger vand, har planter stående m.v. Al den fugt, vi er med til at skabe, bliver hængende i luften omkring os, og hvis vi ikke lufter ud, går det ud over indeklimaet.

Der dannes derfor ofte dug og kondens når der er mange mennesker samlet i ét rum. Men også i soverum og øvrige værelser, hvor vi opholder os mange timer ad gangen, og hvor luften kan være stillestående, er der brug for frisk luft i form af ventilation.

Udluftning og ventilation er altså særligt vigtig i de rum, hvor der produceres meget fugt via vores kroppe. Her snakker vi typisk i badeværelset, køkkenet og soverum, samt evt. i kælder / bryggers, hvor der tørres tøj.

Hvis du er i tvivl om hvor meget fugt din levestandard egentlig producere, så kan det give mening for dig at konsultere dig omkring dit indeklima og din fugt situation.

Hvorfor er kondens et problem?

Det er ikke farligt at have fugt i luften og den medfølgende dug og kondens på vinduerne i de rum du befinder dig i, gør ikke noget i sig selv.

Faren opstår så snart, at den fugt og kondens du har, kan resultere i mug, skimmelsvamp og andre befæstninger som tiltrækkes af fugtige indeklimaer. Et fugtigt indeklima kan ødelægge vinduer og døre. Det kan medføre svamp på lister og medføre råd-skader på trærammer og sprosser i vinduerne.

Det kan derfor betale sig at holde godt øje med dug og kondens og gøre en indsats for at undgå fremtidige problemer med dit indeklima. Du kan også altid tage en snak med en konsulent for at tjekke op på om din indeklimasituation er optimal.

Kondens kan blive et problem, fordi dit indeklima har betydning for din sundhedstilstand. Hvis vi bor hvor det er for fugtigt, kan det påvirke vores helbred og vise sig i form af f.eks. hovedpine, luftvejsallergi, udslæt og hoste. Det kan faktisk være med til at forme allergier som udvikler sig over tid.

Hvordan fjerner jeg kondens på vinduer?

Du kan normalt fjerne den daglige dug og kondens med en tør klud eller noget køkkenrulle, efterfulgt af almindelig udluftning i nogle minutter. Dette vil gøre meget for dit indeklima og kræver ikke andet end lidt rutine fra din del. Hvis det dog er til gene – så kan det være at du skal have en konsulent til at se på problemet.

Hvorfor kondens på vinduer? – hvis du allerede gør hvad du kan?

Hvis du allerede tørre flader af jævnligt så gør du måske alt hvad du kan med dit nuværende indeklima. Og det kan derfor være svært at forbedre din indeklimasituation. Det kan derfor være en fordel at blive konsulteret omkring din klimaløsning for at blive klogere på om du måske har et defekt indeklima.

Lad os tage en gratis og uforpligtende snak