Hvorfor kommer der vand i vinduerne?

Hvorfor er der vand på indersiden af mine vinduer?

Du er måske vågnet en dag, efter din skønhedssøvn og opdaget at du har meget vand i vinduerne om morgenen og primært har du vand i bunden af vinduerne. Og så har du måske tænkt: Hvorfor vand i vindueskarme?

Det vand som befinder sig i bunden af dine vinduer, har at gøre med den kondens og dug som dannes på vinduet igennem natten hvor du sover og afgiver en masse væske. Du kan afgive flere liter af væske i form af sved alt efter din størrelse og svedudledning.

Kondens og dug opstår også fordi der er temperaturforskelle på dine vinduer, imellem den udvendige luft og indvendige luft. Det skyldes altså at temperaturen indenfor og udenfor er forskellig.

Hvorfor bliver vinduer våde?

Temperaturforskellige I kombination med dine kropsvæske kan være med til at danne så meget kondens på vinduerne, at vandet løber fra vinduet og ned i karmene. Væsken vil derfor lægge sig som et lag vand nede i vindueskarmen og du vil derfor se at du har vand i vindueskarmene når du vågner fra din søvn.

Hvorfor er vand i vindueskarmene et problem?

Vand i vindueskarmene er i sig selv ikke et problem. Problemet opstår når det sker ofte og vandet medføre befæstelser i det træværk som karmene består af. Vandet kan nemlig resultere i mug, skimmelsvamp og andre befæstninger som tiltrækkes af fugtige indeklimaer. Vandet kan altså potentielt ødelægge dine vinduer og døre. Det kan medføre svamp på lister og medføre råd-skader på trærammer og sprosser i vinduerne.

Undgå vand i vinduer

Det helt lavpraktiske du selv kan gøre for at undgå vandskaderne ved tung kondens om morgenen er at tørre af løbende med et viskestykke eller andet. Det som du vil opleve med vand i vinduerne er, at problemet er sæsonbetinget i og med det opstår når der er store temperaturforskelle mellem den indvendige og udvendige temperatur.

Hvis problemet ikke er sæsonbetinget og opstår meget ofte eller over længere perioder, så kan det være en fordel af blive konsulteret omkring indeklimaet i soveværelset og andre rum i hjemmet.

Skimmelsvamp i vinduet

Vand har enormt gode forhold for skimmel at gro i. Skimmel dannes når diverse “fremmedlegemer” der ligger i vindues kanten, bliver udsadt for fugt i længere tid. Her dannes så skimmel, som begynder at “spise” videre af de fremmedlegemer den vokser på i vinduet og dem der svæver rundt i luften. Efter kort tid, vil skimmel gerne sprede sig. Det gør den ved at sende sporer ud i luften. Som skal fange andre fugtige steder og danne sig der.

Skimmelsvamp sporer er farligt for helbredet at ånde. Da de over tid også kan trives i vandet du har i lungerne. Der er ikke farligt i små doser, eller hvis man indånder i en uge. Hvis man indånder i en måned, går følgerne forholdsvis hurtigt væk, men hvis man indånder skimmelsvamp over længere tid, kan det have svære følger på ens helbred.

Hvordan fjerner jeg skimmelsvamp i vinduet?

Skimmelsvamp kan ikke bare fjernes med et viskestykke. Når det først har dannet sig, skal der bruges midler specifikt lavet til at slå skimmelsvamp ihjel og det kan være svært at skille sig af med igen. Det bedste våben er god ventilation og bedre isolerede vinduer. Det første kan vi hjælpe dig med. Godt indeklima er enormt vigtigt for din sundhed. Et ventilations- eller klimaanlæg, kan sikre dig at dit indeklima er godt og sundt.

Lad os tage en gratis og uforpligtende snak